Kaikki valtion toimijat voivat hyödyntää ympäristöpalvelujen erikoisosaamista
5 min
Kiinteistöpäällikkö, ovatko ympäristölakien säädökset tuttuja? Onko tulevassa rakennuspaikassanne pilaantunutta maata tai voiko hankkeenne vaarantaa vesistöjä? Näitä tärkeitä kysymyksiä ei tarvitse ratkaista enää yksin. Valtionhallinnon toimijat saavat nyt palvelut kätevästi yhdestä paikasta, Senaatti-konsernin ympäristöpalveluista.
Oman toiminnan ympäristövaikutusten arviointi kuuluu jokaisen organisaation tehtäviin. Ympäristövahinkojen ja lievienkin haittojen aiheuttajan kuuluu lain mukaan olla tietoisia vaikutuksista ja huolehtia niiden lieventämisestä. Siksi erilaisiin ympäristökysymyksiin kannattaa hankkia asiantunteva kumppani, joka pystyy auttamaan pulmien ratkaisemisessa.
Kaikki valtion toimijat saavat asiantuntija-apua nyt Senaatti-konsernin ympäristöpalvelut-yksiköstä, joka on ollut vuodesta 2021 alkaen koko valtionhallinnon käytettävissä. Palvelun tuottaa Puolustuskiinteistöt-liikelaitos, ja palvelu keskittyi aiemmin vain puolustushallintoon.
”Tarjoamme asiantuntevia ja monipuolisia ympäristöpalveluja nopeasti ja kustannustehokkaasti kaikille valtionhallinnon asiakkaille”, yhteiskuntavastuujohtaja Timo Kanerva sanoo.
”Olemme osa valtion toimintoja, joten palveluja voi hankkia meiltä suoraan sopimalla”, yhteiskuntavastuujohtaja Timo Kanerva sanoo.
Ympäristöpalvelut-yksikkö auttaa valtion toimijoita kiinteistöihin ja niiden käyttöön liittyvissä ympäristökysymyksissä sekä ympäristörakentamisessa. Palvelut ovat monipuolisia, ja tärkeintä on ottaa pulmatilanteissa yhteyttä asiantuntijoihin ajoissa.
”Palvelemme ja neuvomme matalalla kynnyksellä, mutta laajemmat tehtävät edellyttävät palvelusopimusta. Se kannattaa hoitaa heti kuntoon, koska sopimus ei sido mihinkään mutta nopeuttaa töiden käynnistämistä, jos tarpeita ilmaantuu”, Kanerva kertoo.
Yksilölliset ratkaisut kustannustehokkaasti
Teemu Hourula toimii ympäristöpalveluissa rakennuttajapäällikkönä ja vastaa erilaisten projektien käytännön toteuttamisesta.
”Ympäristövaikutusten huomioiminen on vaativa prosessi, johon esimerkiksi kiinteistöpäälliköllä tai yksikönjohtajalla ei useinkaan ole aikaa eikä mahdollisuutta kunnolla perehtyä. Prosessiin kuuluvat esimerkiksi lupahakemukset eri viranomaisille, yhteistyö tutkimuslaboratorioiden, suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kanssa sekä eteneminen pitkäjänteisesti vaiheittain. Palveluksessamme ovat alan parhaat ammattilaiset”, Hourula kertoo.
”Pystymme usein pienentämään hankkeen kokonaiskustannuksia merkittävästi, rakennuttajapäällikkö Teemu Hourula kertoo.
Ympäristöpalvelu huomioi työssään valtion kokonaisedun. Kaikkiin projekteihin myös etsitään yksilölliset sekä tilaajan kannalta tehokkaat ja taloudelliset ympäristötekniset ratkaisut.
”Valtio ja tilaaja säästävät, koska me voimme alan asiantuntijana kohdentaa tutkimukset ja työt tehokkaasti ja asiantuntevasti. Koska hanke määritellään tarkasti ja tarvittavia konsultteja ohjataan asiantuntevasti, pystymme usein pienentämään kokonaiskustannuksia merkittävästi. Näin varmistetaan hyvä lopputulos niin ympäristön kuin taloudenkin kannalta”, Timo Kanerva sanoo.
Rajavartiolaitos selvitytti ampumaradan riskit
Kesällä 2021 Rajavartiolaitos pyysi apua ympäristöselvitykseen vanhan ampumaradan maa-alueista Parikkalassa.
”Vaikka Rajavartiolaitos oli myynyt maat jo vuosia sitten, se halusi selvittää, oliko alueella pohjaveden pilaantumisen riskiä. Mahdollisen pilaantumisen aiheuttajahan on aina vastuussa asiasta. Selvitimme tapausta konsulttiyhtiö Rambollin kanssa ja vastuullisena toimijana Rajavartiolaitos haluaa kunnostuttaa vanhat ampuma-alueet ensi kesänä.”
Ympäristöpalvelut tekee ampumaratojen maiden kunnostamisesta suunnitelman konsultin kanssa ja laatii tarvittavat viranomaisasiakirjat Kaakkois-Suomen ELY-keskusta varten. Se myös kilpailuttaa urakoitsijat kevään aikana. Työ tehdään loppukesästä, kun kunnostusta koskeva viranomaisilmoitus on käsitelty.
Upinniemessä pilaantunut maa-aines hoidettiin ympäristöä ja ilmastoa säästävästi
Ympäristöpalvelujen useimmat toimeksiannot alkavat erilaisilla selvityksillä. Niitä ovat esimerkiksi kiinteistöjen ja hankkeiden ympäristötutkimukset ja luontoselvitykset, pinta- ja pohjavesitutkimukset sekä haitta-aineisiin liittyvät terveys- ja ympäristöriskinarvioinnit.
Pilaantuneen maaperän ja pohjaveden tutkimus- ja kunnostusprojektit ovat iso osa työtä. Perinteisesti pilaantuneet ainekset on poistettu ja kuljetettu jälleenkäsittelylaitoksiin, mutta Upinniemen haulikkoradan kunnostuksessa päädyttiin kokonaisarvioinnin perusteella toisenlaiseen ratkaisuun.
”Arvioimme aina kattavasti hankkeiden ympäristövaikutuksia ja mietimme muun muassa, onko järkevämpää toimia paikan päällä kuin kuljettaa maa-aineksia paikasta toiseen. Esimerkiksi Upinniemen haulikkorataa kunnostettaessa ei olisi ollut järkevää kaivaa ja kuljettaa maata pois useiden hehtaarien suoalueelta. Siksi valitsimme Puolustusvoimien kanssa kunnostusmenetelmäksi fytoremediaatioon perustuvan kosteikkopuhdistamon, joka estää haitta-aineiden kulkeutumisen vesien mukana ympäristöön”, Teemu Hourula kertoo.
Upinniemessä haulien leviämisalueen vanhat kuivatusojat korvattiin suodatinojastolla, joka täytettiin biohiilen ja sepelin sekoituksella. Biohiili soveltuu hyvin hulevesien käsittelyyn, sillä se pidättää vettä, ravinteita ja kiintoainesta.
Paikalle istutettiin myös lisää alueella luontaisesti esiintyvää pajua, mikä vähentää eroosiota ja lisää veden haihduntaa. Biohiili ja pajut pidättävät yhdessä tehokkaasti veden kiintoainekseen sitoutuneita raskasmetalleja.
Joskus on järkevämpää kunnostaa alueita paikan päällä kuin kuljettaa pilaantuneita maa-aineksia jätteenkäsittelylaitokseen. Pilaantuneita alueita voi kunnostaa myös kasvien avulla.
Ympäristöalan säädökset ja prosessit hallinnassa
Valtion toimijoillekin saattaa olla haastavaa hallita kaikki lait ja vaatimukset, koska muistettavaa on paljon. Lisäksi viranomaismenettelyä tarvitaan miltei kaikissa toimissa, myös esimerkiksi rakennusten purkumateriaalien hyödyntämisessä sekä haitta-aineita sisältävien maamassojen käsittelyssä.
”Ei hätää, koska me tunnemme ympäristöalan lainsäädännön ja viranomaisprosessien kiemurat hyvin. Varmistamme huolellisella viranomaisprosessien hoidolla hankkeiden sujuvan etenemisen ja pystymme näin ehkäisemään yllätyksiä”, Timo Kanerva sanoo.
Ympäristöpalvelut ei tee projektejaan yksin, vaan hyödyntää myös alan parhaita yhteistyökumppaneita ja konsultteja.
”Meillä on verkostomme kanssa puitesopimukset valmiina. Työn aloittaminen on nopeaa, koska aikaa ei kulu yksittäisiin pienempiin kilpailutuksiin”, Kanerva kertoo.
Näin hankit ympäristöpalveluja
Ota yhteyttä ja kerro, minkälaista hanketta suunnittelet ja minkälaista apua ehkä tarvitset. Voit myös vain kysyä palveluistamme – se ei maksa mitään!
Timo.Kanerva@puolustuskiinteistot.fi, p. 029 483 1400
Teemu.Hourula@puolustuskiinteistot.fi, p. 029 483 1405
Tee valmiiksi palvelusopimus ympäristöpalvelujen kanssa. Se ei velvoita mihinkään, mutta on valmiina, jos tarvitset palveluja myöhemmin. Palvelun hinnoittelu perustuu liikelaitoslain mukaiseen omakustannusperiaatteeseen.
Jos syntyy äkillinen ympäristöpalvelujen tarve, ota heti yhteyttä. Palvelusopimuksen perusteella selvitys- ja korjaustyöt voidaan käynnistää nopeasti. Ympäristöpalveluilla on valmiina puitesopimukset alan johtavien ympäristökonsulttien ja laboratorioiden kanssa.