Kiinteistöala ja luonnon monimuotoisuus
Presidentti Svinhufvudin synnyinkodin, Rapolan kartanon, pihapiirin kuusamapensaissa elää kuusamakääpiökoi, joka on valtakunnallisesti erittäin uhanalaiseksi luokiteltu perhonen.
Presidentti Svinhufvudin synnyinkodin, Rapolan kartanon, pihapiirin kuusamapensaissa elää kuusamakääpiökoi, joka on valtakunnallisesti erittäin uhanalaiseksi luokiteltu perhonen.
Harvinainen laji löytyi alueella tehdyn luontoselvityksen ansiosta. Kun jatkossa kartanon pihapiirissä suunnitellaan hoitotoimenpiteitä tai rakennustöitä, osataan kuusamapensaat jättää toimenpiteiden ulkopuolelle omaan rauhaansa.
Edellä kuvattu on konkreettinen esimerkki kiinteistötoimialan vaikutuksesta rakennettuun ympäristöön ja luontoon. Rakennuksiin liittyy kulttuuriarvojen lisäksi usein myös luontoarvoja. Senaatti-kiinteistöt on tehnyt pitkään luontoselvityksiä, jotta voimme tunnistaa ja suojella uhanalaisia eliölajeja. Tämä on mahdollista vain tutkitun tiedon perusteella.
Olemme vuonna 2016 luoneet uuden ja systemaattisen toimintamallin luonnon monimuotoisuuden säilymisen edistämiseksi niissä kiinteistöissä, joissa luonnon monimuotoisuudella on tunnistettu olevan suuri merkitys. Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen, suojelu ja edistäminen on ensimmäistä kertaa kiinteistöalan toimintamalleissa rinnastettu rakennussuojeluun.
Senaatti-kiinteistöjen johtavana ajatuksena on kantaa vastuu arvokkaaksi koettujen ympäristöjen säilymisestä tuleville sukupolville. Rakennuksiin liittyy usein vapaata luontoa ja jopa suojelualueita. Tämän vuoksi Senaatti-kiinteistöt panostaa luontoselvitysten laatimiseen samalla tavalla kuin rakennushistoriallisten selvitysten laatimiseen.
Luontoselvityksiä ja rakennushistoriaselvityksiä tarvitaan pääasiassa neljään käyttöön:
Tavoittelemme toiminnallamme systemaattisuutta, hyvää ja tasaista laatua sekä helposti käytäntöön vietäviä kiinteistönhoito- ja suunnitteluohjeita. Olemme kilpailuttaneet kumppanit ja tehneet esiselvityksen luontoselvitystarpeista. Budjetoidun suunnitelmamme mukaan laadimme luontoselvitykset kaikkiaan 80 kohteesta vuoteen 2020 mennessä.
Olemme julkaisseet toimintamallin ja ohjeet kotisivuillamme, ja ne ovat koko kiinteistöalan hyödynnettävissä maksutta.
Toimintamallimme voitti FIBSin yhteistyössä Syken ja ympäristöministeriön kanssa järjestämän Yritysten biodiversiteettipalkinnon vuonna 2016.
Vaikka olemme julkinen toimija ja julkaisemme rakennushistoriaselvitykset maksutta kaikkien luettaviksi, luontoselvityksiä emme voi julkaista kokonaisuudessaan. Uhanalaisten eliöiden paikkatiedot ovat suojelusyistä rajattu vain viranomaiskäyttöä varten. Emme voi siis julkisesti tarkkaan kertoa, missä harvinainen viitasammakko hyppelee tai kirjoverkkoperhonen liihottaa. Niiden tulee saada jatkossakin elää rauhassa.
Haluatko lukea uusimmat sisältömme ensimmäisten joukossa?
Julkisen rakentamisen maine on tuhlaileva – eikä aivan syyttä. “Julkinen rakentaminen on kallista, hankkeet ylittävät budjettinsa ja aikataulut viivästyvät.” Näin voisi kiteyttää yleisen mielikuvan julkisesta rakentamisesta uutisoinnin tai vaikka tekoälyn…
Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen on nostettu yhdeksi Senaatti-konsernin vastuullisuuden painopistealueeksi. Haluamme huolehtia luontokadon pysäyttämisestä ja monimuotoisuuden säilymisestä niin rakennetuissa ympäristöissä kuin luonnonsuojelualueilla. Tavoitteenamme on tulevaisuudessa antaa luonnolle enemmän kuin siltä otamme.…
Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen on valtion kiinteistöstrategian keskeinen tavoite ilmastonmuutoksen hillinnän ja kulttuuriympäristön vaalimisen rinnalla. Se on myös yksi Senaatin vastuullisuustyön painopisteistä. Jokainen meistä voi omilla toimillaan edistää luonnon monimuotoisuutta –…
Toimintaamme leimaa lähivuodet voimakas toimitilojen kehittäminen ja uudisrakentaminen. Puolustusvoimien kasvaneiden tilatarpeiden toteuttaminen haastaa koko organisaatiotamme ja heijastuu myös toiminnan päästöihin. Hiilijalanjälkemme on kiihtyvän rakentamistahdin vuoksi kasvussa, mutta pystymme monin keinoin…
Turun Pihlajaniemen alueelle on laadittu asemakaavamuutos, jonka tavoitteena on rakentaa aluetta ympäröivään kaupunkirakenteeseen liittyvä uusi kaupunginosa ilmastoviisaasti ja luontoarvot huomioiden.
"Sitra julkaisi keväällä Megatrendit 2023 -raportin, joka sisältää varsin vakavan viestin. Merkittävin tämän hetken megatrendi on luonnon kantokyvyn mureneminen ja siitä aiheutuvat ympäristölliset, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset. Kyse on ilmastonmuutoksesta,…
"Käynnistimme syksyllä nopeasti energiansäästöohjelman, joka tuotti hyviä tuloksia jo talven aikana. Yhdessä asiakkaidemme kanssa saimme aikaan merkittäviä säästöjä", Senaatin energiansäästöohjelman johtaja Sanna Jääskeläinen kertoo.
Somerharjun kyllästämön maaperän kunnostetaan kasvien avulla eli fytoremediaatiolla. Tehtyä kunnostusta voidaan pitää erinomaisena kestävän kunnostamisen pioneerikohteena Suomessa.
Valtion Valteri-koulu Onervassa tartuttiin energiansäästötoimiin, kuten muihinkin asioihin, ennakoiden ja tehokkaasti, lempeän rauhallisella otteella. Energiansäästö on Onervassa arvojen mukaista toimintaa ja sujuva osa arjen johtamista ja kasvatustyötä.