Mikä on hyvä tapa mitata onnistumista julkisella sektorilla?
Professori Paul Lillrank, Laadunohjaus ja palvelutuotanto, Tuotantotalouden laitos, Aalto-yliopisto
”Mitä enemmän polvileikkauksia ortopedi tekee, sitä tehokkaampaa sairaalan työ on. Julkinen sektori on perinteisesti mitannut toimintansa tuottavuutta hyvin suorituskeskeisellä periaatteella. Viime vuosina varsinkin sote-alalla on huomattu, ettei tehokkuus enää yksiselitteisesti johda kansantalouden kannalta parhaaseen lopputulokseen. Tuottavuuden sijasta onkin alettu puhua vaikuttavuudesta. Pelkkien suoritemäärien sijaan nykyään katsotaan, millaisen avun potilaat ovat polvileikkauksestaan saaneet.
Vaikuttavuus mittaa sitä, mitä saat aikaan – ei vain sitä, mitä teet. Tätä mitataan suhteuttamalla toiminnan kustannukset aikaansaatuihin vaikutuksiin. Jos julkisella sektorilla maksettaisiin ortopedille vaikutuksista eikä nykykäytäntöjen mukaan suoritemääristä, meillä olisi enemmän vaikutuksia. Uskon, että vaikuttavuusajattelu tulee leviämään, koska se vastaa paremmin todellisuutta kuin tehokkuusajattelu.”
Katso Paul Lillrankin puheenvuoro Senaatti-areenassa.
Mitä hyötyä vaikuttavuuden arvioinnista on uusien tilojen suunnittelussa?
Palvelujohtaja Mikko Nissinen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
”Me Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella suunnittelemme parhaillaan uusia toimitiloja, joihin muuttavat oikeuslääketieteellinen kuolemansyynselvitys ja oikeuslääkinnän laboratoriot. Suunnittelu oli jo pitkällä, kun otimme Senaatin asiantuntijoiden kanssa työkaluksi vaikuttavuusanalyysin. Tajusimme heti, että uusien tilojen suunnittelun pitäisi aina lähteä liikkeelle vaikuttavuuden arvioinnista. Sen sijaan lähdemme yleensä yksinomaan uusien toimitilojen tarpeesta. Nyt oivalsimme, että uudet tilat eivät ole ainoa tavoitteemme, vaan meidän on samalla mahdollista myös kehittää omaa toimintaamme.
Kun arvioimme tarvetta uusille tiloille, puhumme usein siitä, miten muutto vaikuttaa vuokrakustannuksiin. Harvemmin pohdimme, voisivatko uudet tilat avata meille jonkin uuden tavan toimia. Voisimmeko yhdistää eri toimintoja? Entä voisivatko esimerkiksi nämä meidän uudet tilamme vaikuttaa siihen, että poliisi pystyy toimimaan tehokkaammin? Kun käänsimme näkökulman vaikuttavuuteen, meille avautui todellisuudesta aiempaa laajempi kuva. Aloimme nähdä yllättäviä yhteyksiä ympäröivään maailmaan – ja myös kustannussäästöjä alkoi löytyä yllättävistä paikoista.”
Katso Mikko Nissisen ja Kaj Hedvallin puheenvuoro Senaatti-areenassa.
Miksi uuden vankilan kehittämisessä kannatti lähteä liikkeelle juuri vaikuttavuudesta?
Kehitysjohtaja Pauli Nieminen, Rikosseuraamuslaitos
”Olemme suunnittelemassa Hämeenlinnaan kokonaan uudenlaista naisvankilaa, josta on tarkoitus tehdä maailman paras. Tavoitteenamme on kuntouttaa vankeja ja vähentää uusintarikollisuutta, joten lähdimme liikkeelle peruskysymyksistä: Millaisen toiminnan tiedämme tuottavan vankiloissa vaikuttavia tuloksia? Minkälainen ilmapiiri kannustaa vankeja sitoutumaan vankeusajan suunnitelman toteuttamiseen ja rikoksettomuuteen?
On tärkeää panostaa vankien koulutukseen ja työelämätaitoihin. Loimme toimintoja ja tiloja näihin tarkoituksiin. Hoksasimme kuitenkin, ettei tämäkään riitä. Vaikuttavuuden arvioiminen vaatii paljon ajattelua. Me muun muassa mietimme, miten ihmisten välinen vuorovaikutus toimii vankiloissa. Totesimme, että vankien ja henkilöstön kohtaamisissa on paljon kehitettävää.
Nyt kehitämme tiloja, joissa voimme toimia uudella tavalla. Haluamme, että vangit voivat olla aiempaa aktiivisempia ja kulkea tiettynä kellonaikana itse ulkoilemaan tai kuntoilemaan. Yhtä tärkeää on yhdessä uudistaa tapoja puhua vangeille ja kannustaa heitä. Vaikuttavuuden arvioinnilla oli suuri vaikutus toimintaamme. Päädyimme luomaan uusien tilojen lisäksi kokonaan uuden toimintakulttuurin. Sen sisäistäminen vaatii sekä muutosjohtamista että henkilöstön valmentamista.”
Katso Pauli Niemisen puheenvuoro Senaatti-areenassa.