Siirrettävä moduulivankila ratkaisi Oulun poliisin tilaongelmat
4 min
Haukiputaan poliisiaseman pihalla on Suomen ensimmäinen siirrettävä moduulivankila. Se ratkaisi remontissa olevan Oulun poliisilaitoksen tilanpuutteen. Jatkossa moduulit siirtyvät aina uuteen remonttikohteeseen.
Haukiputaan moduulivankila. Pasi Rissanen.
Oulun poliisi joutui keväällä 2017 ajamaan päivittäin satoja kilometrejä löytääkseen kiinniotetuille vapaita putkatiloja. Tämä vei poliisin aikaa ja lisäsi kustannuksia. Syynä ralliin olivat Oulun Raksilassa sijaitsevan pääpoliisiaseman sisäilmaongelmat, joiden takia poliisiasemalla oli alkanut vuoden alussa remontti.
Poliisi sai käyttöönsä suljetun Haukiputaan poliisiaseman putkatilat, mutta sellejä oli tarpeeseen nähden liian vähän. Kiinniotettuja jouduttiin kuljettamaan muihin kaupunkeihin, kuten Raaheen, Kemiin ja Kajaaniin.
“Putkat rakennettiin turvallisuus ja terveellisyys ykkösenä. Ne täyttävät kaikki samat vaatimukset kuin perinteiset sellit”, Senaatti-kiinteistöjen Pohjois-Suomen alueen rakennuttajapäällikkö Marita Rovamo kertoo.
Poliisin tiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt ratkaisi ongelman rakennuttamalla Suomen ensimmäisen siirrettävän moduulivankilan.
”Kaikkiaan moduuliputkia on 16, joista yksi on suihkutilana ja toinen kiinniotettujen tavaroiden varastona. Ne avattiin vaiheittain: toukokuun 2017 alussa poliisi sai ensimmäiset neljä putkaa ja viimeiset otettiin käyttöön heinäkuun puolivälissä”, Senaatti-kiinteistöjen Pohjois-Suomen alueen rakennuttajapäällikkö Marita Rovamo kertoo.
Turvallisuus ja terveellisyys ykkösenä
Vaikuttava putkarivistö pystytettiin Haukiputaan poliisiaseman pihalle. Moduulit näyttävät ulospäin työmaaparakeilta, ja ne on liitetty poliisiaseman vesi- ja viemäriverkkoon.
Marita Rovamo kertoo, että moduuliputkia on kahdenlaisia.
”Puolet on tarkoitettu poliisilakiperusteisesti kiinniotetuille, lyhytaikaiseen käyttöön. Yhteen putkaan mahtuu kolme ihmistä. Niissä on patjat lattialla ja erillään oleva vessanpytty. Loput moduulit ovat rikosperusteisesti kiinniotetuille ja pidempiaikaiseen säilytykseen suunniteltuja. Ne ovat yhden hengen sellejä, joissa kalusteina on sänky, pöytä ja vessa.”
Moduulivankilassa on tilaa yhteensä 28 kiinniotetulle. Yksi moduuli on yhdeksän neliön kokoinen, ja se koostuu käytäväosasta ja putkasta. Moduulit voidaan yhdistää toisiinsa nopeasti.
Rovamon mukaan moduuleista tehtiin sen kokoisia, että ne mahtuvat hyvin rekan kyytiin. Yhteensä niiden hinnaksi tuli noin miljoona euroa. Oulun poliisi vuokraa putkatilat Senaatilta.
”Putkat rakennettiin turvallisuus ja terveellisyys ykkösenä. Moduuleissa on katto- ja lattialämmitys ja ne ovat yhteydessä valvomoon. Vartijat näkevät ja kuulevat, mitä putkissa tapahtuu. Sellejä sen sijaan ei saa seurata kameroilla yksityisyyden suojaamiseksi.”
Haukiputaalta seuraavaan remonttikohteeseen
Oulun poliisivankilan päällystöesimies, komisario Pasi Rissanen kertoo, että siirrettävät putkat ovat herättäneet paljon kiinnostusta.
Oulun poliisivankilan päällystöesimies, komisario Pasi Rissanen kertoo, että siirrettävä moduulivankila on herättänyt paljon kiinnostusta esimerkiksi mediassa.
”Putkat palvelevat tarkoitustaan, ja väliaikaisesti pärjäämme näillä. Olemme vieneet kiinniotettuja enää satunnaisesti muihin kaupunkeihin. Yhteiskunta ei lepää eli on aina vaikea ennustaa, miten tilat riittävät. Välillä kolmen hengen juoppoputkissa yöpyy yksi ihminen, mutta kiireisinä aikoina haasteemme on, että eri sukupuolet tai alaikäiset ja täysi-ikäiset eivät voi olla samassa tilassa.”
Pasi Rissasen mukaan putkien käyttöönotossa on ilmennyt joitakin lastentauteja. Tiloissa on ollut lopputarkastuksen jälkeen korjattavaa muun muassa ilmanvaihdon desibelimäärässä ja ovien toiminnassa.
”Olemme oppineet kantapään kautta, mikä toimii ja mikä ei. Putkat itsessään ovat kuin missä tahansa poliisivankilassa. Erilaista on se, että sosiaalitilat ja valvomo ovat Haukiputaan poliisiaseman sisällä. Vartija joutuu kävelemään ulkokautta parinkymmenen metrin matkan moduuliin. Myös kiinniotetut talutetaan taivasalla poliisiautosta selliin.”
Marita Rovamo sanoo, että Senaatti-kiinteistöt oppii aktiivisesti moduuliputkista saatavista kokemuksista.
”Kaikkiin Suomen poliisivankiloihin joudutaan tekemään tulevaisuudessa remonttia, jotta ne täyttävät uudet määräykset. Väliaikaiset moduuliputkat ovat yksi ratkaisu poliisitoiminnan turvaamiseksi. Putkat voivat helpottaa poliisin työtä myös suurissa yleisötapahtumissa kuten festareilla.”
Kun Oulun pääpoliisiaseman remontti valmistuu, moduulivankila siirretään Haukiputaalta seuraavaan remonttikohteeseen.
Haukiputaan poliisiaseman pihalla on Suomen ensimmäinen siirrettävä moduulivankila. Moduuleista tehtiin sen kokoisia, että ne mahtuvat hyvin rekan kyytiin.
Jaa somessa
Jaa uutinen
Haluatko lukea uusimmat sisältömme ensimmäisten joukossa?