Työmaan perustamisessa työmaaparakit ja -telineet ovat jäävuoren huippu
4 min
Tommi Nick toimii Kiasman peruskorjauksen projektijohtourakoitsijaksi valitulla Rakennus Antti J. Aholalla vastaavana työnjohtajana. Ennen kuin työt on voitu työmaalla aloittaa, on Tommi Nickin pitänyt ruksia melkoisen monta kohtaa tarkastuslistastaan.
Tommi Nick kertoo, että vastaavan työnjohtajan toimenkuva on muuttunut melkoisesti niistä ajoista, kun hän itse on alalla aloittanut. Tiedolla johdetaan nykyään työmaitakin ja päivät täyttyvät palavereista ja muista paperitöistä kuten raportoinnista maksuliikenteen hoitamisesta.
– Varsinkin työmaan alkuvaiheessa hankintojen järjestäminen on hyvinkin työllistävää. Lähestyn eri alojen urakoitsijoita tarjouspyynnöillä. Mahdollisille tarjoajille järjestetään kohteessa eli Kiasmassa katselmointeja ja käydään läpi hyvin konkreettisella tasolla tulevaa urakkaa, jotta tarjoajalla on mahdollisimman hyvä käsitys olosuhteista ja muista urakkaan liittyvistä asioista, kuvailee Tommi Nick.
Ennen kuin tähän on päästy, on Nickin pitänyt kuitenkin hoitaa muun muassa viranomaisyhteyksiä, jotta hän on voinut ylipäätään alkaa edistää urakkaa.
– Aholan laatujärjestelmässä on sellaiset reilu kolmisen sataa kohtaa, jotka työmaan tulee täyttää. Onneksi näiden kaikkien ei tarvitse olla ensimmäisenä päivänä tarkastuslistasta ruksittuna, mutta nopeasti laskettuna minulla oli heti kättelyssä tehtävänä noin kolmekymmentäviisi erilaista laatu- tai työmaasuunnitelmaa, Tommi Nick toteaa.
Suunnittelun ohjaus kuuluu myös vastaavan työnjohtajan tehtäviin. Se pitää sisällään muun muassa arkkitehtien, rakennesuunnittelijoiden ja sähkö- ja lvi-suunnittelijoiden työn aikataulutusta ja suunnitelmien hiomista sellaisiksi, että niiden perusteella voidaan tehdä alihankintasopimuksia ja toteuttaa työ.
Tommi Nickin apuna on työmaa-assistentti, joka kasaa työntekijöille perehdytysaineistoa ja hoitaa Senaatin kohteille tyypillisten turvaselvitysten tekoa niin Rakennus A.J. Aholan omalle henkilökunnalle kuin urakoitsijoiden henkilökunnalle.
Voidaanko siis sanoa, että työmaalla jo näkyvät parakit, telineet ja sääsuojat ovat vain jäävuoren huippu, mitä tulee työmaan perustamiseen?
– Kyllä se näin on. Korjausrakentaminen jo itsessään johtaa siihen, että suunnittelua jatketaan pitkään käsi kädessä toteutuksen kanssa, toisin kuin uudisrakentamisessa, jossa työmaan perustamisen jälkeen lähinnä toteutetaan suunnitelmia, Tommi Nick vastaa.
Korjaus etenee kohdetta kunnioittaen
Sääsuojien alla on jo alettu purkaa Kiasman ulkoverhoilua. Ennen kuin korjaukset voidaan sisätiloissa aloittaa, pitää Kiasma saada tyhjäksi. Näyttelyt puretaan galleria kerrallaan ja urakoitsija siirtyvät gallerioihin vasta, kun ne on tyhjennetty. Näin taataan sekä ihmisten että teosten turvallisuus. Kun galleriat on tyhjennetty ja suojattu, alkaa mallisuoritusten teko.
– Mallisuoritukseen kuuluu muun muassa pölynhallinta. Samalla varmistetaan se, että kaikki järjestelmät tulee purettua asianmukaisesti, ettei purkutyön yhteydessä rikota mitään laitteita tai kaapeleita, selostaa Tommi Nick.
Purkutyön yhteydessä vanhat rakennusmateriaalit lajitellaan ja kierrätetään.
Tommi Nick kertoo, että purkumateriaalille on etsitty sijoituspaikkoja sen mukaan, että ne saataisiin mahdollisimman hyvin uudelleen hyötykäyttöön.
– Tämä talo on siitä kiitollinen korjattava, että suhteellisen uutena kohteena materiaalit ovat helposti irrotettavissa ja eroteltavissa. Myöskään vanhoista kohteista usein löytyviä haitta-aineita, kuten asbestia tai kreosoottia, ei täällä ole työtä hidastamassa.
Koska Kiasma on Senaatin vastuusuojelukohde, korjataan sitä samojen periaatteiden mukaisesti kuin virallisestikin suojeltuja kohteita. Urakoitsijoiden ja suunnittelijoiden kannalta tämä tarkoittaa sitä, että kaikki ratkaisut tulee sijoittaa olemassa olevaan tilaan ja että ne eivät saa muuttaa Kiasman ulkonäköä.
– Jonkin verran se tuo mutkia matkaan ja vaatii palasten sovittelua paikoilleen, mutta se on tyypillistä näissä erikoiskohteissa, Nick sanoo.
Oman haasteensa tähän hankkeeseen tuo myös Kiasman sijainti aivan Helsingin ydinkeskustassa ja vilkkaan jalankulun ja pyöräilyn väylä Baanan vieressä. Kiasmalla on myös naapureita kuten Oodi, ja Musiikkitalo, joissa normaaliaikoina liikkuu paljon väkeä. Tästä syystä viestintään kiinnitetään hankkeessa erityistä huomiota. Työmaalle onkin perustettu omat sosiaalisen median kanavat Twitteriin ja Facebookiin, joiden kautta voi seurata rakennustöiden etenemistä ja saada tietoa liikennejärjestelyistä.
Jaa somessa
Jaa uutinen
Haluatko lukea uusimmat sisältömme ensimmäisten joukossa?