Senaatti-kiinteistöissä vastuullisuus on omien työntekijöiden ja alihankkijoiden ympäristömyönteistä, rehellistä ja kustannustehokasta toimintaa. Yksi vastuullisuusmittareista on ISO 14001 -ympäristösertifikaatti, jonka Senaatti sai jo viidennen kerran.
Valtion kiinteistöomaisuudesta huolehtivassa Senaatti-kiinteistöissä tehdään päivittäin arkisia mutta ympäristön ja kansalaisten kannalta merkittäviä päätöksiä: Pääseekö pyörätuolilla liikkuva ihminen ovesta sisään? Annetaanko vanhan kivitalon kuluttaa energiaa yhtä paljon kuin ennenkin? Naulataanko käytöstä poistetussa talossa uhanalaisen lepakkoyhteisön ulospääsyreitti vahingossa umpeen?
”Vastuullisuus on juhlapuheissa hieno sana. Meidän tehtävämme on varmistaa, että tämä arvo toteutuu jokaisessa arjen teossamme”, Senaatin operatiivinen johtaja Juha Lemström sanoo.
Senaatti-kiinteistöt on noudattanut kansainvälisen ympäristöstandardi ISO 14001:n linjauksia jo vuodesta 2005. Sertifikaatti pitää uusia kolmen vuoden välein, ja Senaatti läpäisi viidennen sertifiointiauditointinsa tänä syksynä.
Juha Lemström, Iina Vuorialho ja Johanna Oikarinen muodostavat Senaatti-kiinteistöjen vastuullisuustiimin.
Ympäristö sekä sosiaaliset ja taloudelliset tekijät käsi kädessä
Juha Lemströmin johtama vastuullisuustiimi huolehtii siitä, että ISO 14001 -sertifikaatin vaatimukset otetaan huomioon Senaatin kaikessa tekemisessä.
”Ulkoistamisasteemme on 90 prosenttia. Meidän on huolehdittava, että runsaan kolmensadan senaattilaisen lisäksi kahden tuhannen alihankkijamme työntekijät toimivat vastuullisesti, ympäristömyönteisesti, rehellisesti ja kustannustehokkaasti”, vastuullisuustiimin lakimies Iina Vuorialho kertoo.
Yhteiskuntavastuun asiantuntija Johanna Oikarinen korostaa, ettei Senaatin vastuullisuus perustu vain sertifikaattien vaatimusten täyttämiseen.
”ISO 14001 -sertifiointi kattaa ainoastaan ympäristökysymykset, mutta me olemme sisällyttäneet vastuullisuusohjelmaamme myös sosiaaliset ja taloudelliset tekijät, koska ne kulkevat kaikessa käsi kädessä.”
Sammakkoyhteisöistä talousrikollisuuden ehkäisyyn
Osana ympäristövastuutyötä esimerkiksi Senaatti-kiinteistöjen palkkaamat biologit ja luontoselvittäjät ovat tänä vuonna kartoittaneet luontoympäristöjen eläin- ja kasvilajistoa 30 kohteessa ympäri maata.
Pohjanlepakko
”Luontoselvittäjämme löysivät muun muassa useita sammakko- ja lepakkoyhteisöjä, joiden tulevaisuuden nyt pyrimme turvaamaan”, Oikarinen kertoo.
Myös kiinteistöjen energiankulutusta suitsitaan monin tavoin. Senaatti-kiinteistöt investoi etenkin lämmön talteenottolaitteisiin. Tavoitteena on puhdas sisäilma ja pienempi rasite ilmastolle.
Talousrikollisuutta Senaatti-kiinteistöissä puolestaan ehkäistään muun muassa yllätystarkastuksin, joilla varmistetaan, että sopimusehtoja noudatetaan. Valtion liikelaitoksen kumppanit saavat ketjuttaa urakoita vain rajoitetusti. Jos työmaalla liikkuvalla henkilöllä ei ole henkilötunnistetta näkyvillä, Senaatti määrää urakoitsijalle 200 euron sakon.
”Etsimme jatkuvasti uusia, entistä fiksumpia ja vastuullisempia työtapoja. Vastuullisuus on meille jatkuvaa tekemistä”, Juha Lemström kiteyttää.
Jaa somessa
Jaa uutinen
Haluatko lukea uusimmat sisältömme ensimmäisten joukossa?