Virtuaaliluonto antaa virtaa ja tuo elämyksiä toimistoon
Metsän äänet, värit ja valo lisäävät tutkitusti hyvinvointia, mutta kaupunkioloissa luontoa ei ole aina helppoa tuoda osaksi omaa arkea. Entä jos metsä voisikin tulla sinun työpisteellesi?
Metsän äänet, värit ja valo lisäävät tutkitusti hyvinvointia, mutta kaupunkioloissa luontoa ei ole aina helppoa tuoda osaksi omaa arkea. Entä jos metsä voisikin tulla sinun työpisteellesi?
Kuusen oksien läpi siivilöityvä valo, sateen ropina, tuulen humina ja sammaleen pehmeys jalkojen alla.
Voisiko luontokokemuksen tuoda myös työpaikalle! Tästä oivalluksesta alkoi virtuaaliluonnon konseptointihanke, jota Senaatti-kiinteistöt ja Museovirasto tekevät parhaillaan yhteistyössä valtiovarainministeriön kanssa.
”Idea lähti liikkeelle omasta luontokokemuksesta: metsä on minulle tärkeä hyvinvoinnin lähde. Haluamme tukea tietotyötä tekevien kognitiivista ergonomiaa eli auttaa ihmisiä palautumaan myös työnteon keskellä. Kehitämme konsepteja, jotka ovat toteutettavissa monenlaisiin työtiloihin”, hallintopäällikkö Tiina Tähtinen Museovirastosta kertoo.
Idea sai vankan tuen Senaatista, ja siihen lähti innolla mukaan asiantuntija Emilia Säkkinen. Nyt Virtuaalimetsä-nimisessä projektiryhmässä on mukana osallistujat myös Fimeasta ja Valvirasta.
Kun Tiina Tähtinen ja Emilia Säkkinen alkoivat idean tueksi kartoittaa virtuaaliluonnon mahdollisuuksia, he löysivät Luonnonvarakeskuksesta (Luke) hyödyllistä tutkimustietoa. Projektiryhmä aikookin hyödyntää Luken Joensuussa tekemiä havaintoja luontoelementtien tuomisesta esimerkiksi neuvotteluhuoneeseen. Selvityksessä on myös virtuaalilasien mahdollisuudet luontoelämysten tuottamisessa.
Jo alustavat tiedot tutkimuksesta osoittavat, että virtuaaliluonto voi todella lisätä työhyvinvointia. Etenkin metsän äänet rentouttavat ja auttavat palautumaan myös työpäivän keskellä.
”Äänet näyttäisivät olevan kaikkein tehokkain tapa tuottaa luontoelämyksiä toimistoympäristössä”, Tiina Tähtinen kertoo.
Luonnonvarakeskuksen tutkimukset osoittavat myös, että meitä rentouttaa parhaiten supisuomalainen sekametsä – ei meren kohina tai palmupuiden havina. Toisaalta vaikkapa sateen tai varsinkin ukkosen ääni voi joillekin tuoda mieleen ikäviäkin muistoja, joten ne kannattaa toteuttaa niin, että ne ovat tarvittaessa suodatettavissa äänimaisemasta pois.
Äänien lisäksi sisustuselementeillä, kuten valoilla, väreillä ja videokuvalla, pystytään luomaan hyvin todentuntuinen mielikuva luonnosta. Neuvottelu- tai vetäytymishuoneisiin voidaan tuoda myös orgaanisia elementtejä – siis kasveja. Se ei kuitenkaan ole välttämätöntä.
”Viherseinät ja muut kasvielementit voivat parantaa sisäilman laatua, mutta niistä voi myös aiheutua ei-toivottua mikrobikasvustoa. Kasvit myös vaativat hoitoa, joten ne eivät ole missään tapauksessa ainoa ratkaisu”, Emilia Säkkinen sanoo.
Konsepteja kehitetään kevään 2020 aikana. Ideoinnin ja kehitystyön jälkeen hankkeelle rakennetaan mahdollisesti syksyllä showroom, jossa virtuaaliluontoon voi käydä tutustumassa. Näiden valmistelujen jälkeen virastoilla on mahdollisuus valita omiin toimitiloihinsa hyvinvointia lisääviä elementtejä.
”Skaalattavilla konsepteilla kehitämme ratkaisuja, jotka sopivat niin yksittäiseen työpisteeseen, työpistevyöhykkeeseen kuin neuvottelu- tai vetäytymistiloihinkin. Tällä hankkeella tuemme myös valtionhallinnon työnantajamielikuvaa, sillä projekti on osa henkilöstöjohtamisen uudistusohjelmaa. Tavoitteenamme on antaa mahdollisuus elämyksille myös toimistoissa ja siten lisätä työhyvinvointia”, Säkkinen sanoo.
Haluatko lukea uusimmat sisältömme ensimmäisten joukossa?
Senaatti-areenassa keskusteltiin hallitusohjelman mukaisesta julkisen sektorin tilaohjelmasta, jonka tavoitteena on tehostaa tilakustannuksia ja hakea ratkaisuja valtion, hyvinvointialueiden ja kuntien tilakysymyksiin. Senaatti-kiinteistöjen operatiivinen johtaja Tuomas Pusa valotti puheenvuorossaan valtion toimitilakustannuksista saatuja…
Aulapalvelu on olennainen osa monen kiinteistön jokapäiväistä toimintaa. Kiinteistöön tulija kohtaa aulapalvelun ensimmäisenä sisään astuessaan ja viimeisenä ulos lähtiessään. Hyvä aulapalvelu paitsi sujuvoittaa kiinteistön arkea myös auttaa rakentamaan ja pitämään…
Joensuun virastotalo osoitteessa Kauppakatu 40 saneerattiin kiireestä kantapäähän syksyn 2020 ja tammikuun 2023 välillä. Peruskorjauksen valmistuttua toiminta virastotalon yhteisessä palvelupisteessä ja yhteiskäyttöisissä toimistotiloissa otti ensi askeleensa 20. helmikuuta.
”Poikkeusoloihin varautuminen nousi keskeiseksi tavoitteeksi helmikuusta 2022 lähtien. Tuemme vahvasti asiakkaitamme muuttuneessa tilanteessa”, Senaatti-kiinteistöjen operatiivinen johtaja Tuomas Pusa kertoo.
"Käynnistimme syksyllä nopeasti energiansäästöohjelman, joka tuotti hyviä tuloksia jo talven aikana. Yhdessä asiakkaidemme kanssa saimme aikaan merkittäviä säästöjä", Senaatin energiansäästöohjelman johtaja Sanna Jääskeläinen kertoo.
Puolustuskiinteistöjen siivouspäällikkö Päivi Seppäsen aloitteesta Kainuun prikaatissa otettiin useamman vuoden tauon jälkeen siivousoppitunnit uudestaan alokkaiden koulutusohjelmaan. Tammikuun saapumiserässä palveluksensa aloittaneet varusmiehet on nyt koulutettu taitaviksi kasarmien siivoojiksi. Asenne siivousta kohtaan…
Jasmin Johansson oli yksi Puolustuskiinteistöjen kesätyöntekijöistä ympäristöpalveluissa ja työskentelee luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi.
Monipuolisia kesätyötehtäviä Senaatilla riittää — niin myös kaikenikäisiä ja taustaisia osaajia. Linda Liljeström on yksi heistä.
Homma hoidossa! Tikkakosken paikallisyksikössä kesätyöntekijä Silja Ukskoski huolehti rakennusten kunnossapitotoimenpiteiden kartoittamisesta kesän ajan. Silja kertoo nyt, millaisissa merkeissä hänen työntäyteinen kesänsä meni.