Haminan Mäntlahden entisen upseerikylän alueen tontit myynnissä

”Mäntlahden upseerikylällä on mielenkiintoinen historia ja alueen merellinen luonto on ainutlaatuinen. Valtiolla ei ole alueelle yhtä tonttia lukuun ottamatta enää omaa käyttöä, jonka vuoksi se laitettiin nyt myyntiin. Hienoa, että uusien omistajien myötä alueen käyttö asumis- ja vapaa-ajan käytössä voi jatkua entiseen tapaan”, sanoo alueen myynnistä vastaava myyntipäällikkö Asko Taskila.
Tonttien käyttöä ja rakentamista ohjaa alueella voimassa oleva yleiskaava sekä kaupungin rakennusjärjestys. Alueella sijaistevat huonokuntoiset rakennukset eivät ole suojeltuja ja ne voidaan tarvittaessa purkaa.
Mäntlahden parakkivaruskunnan vaiheikas historia
Mäntlahden parakkivaruskunta perustettiin Mäntlahden Reiviikkiin syksyllä 1940 Talvisodan jälkeen Maavoimien uudelleenryhmityksen yhteydessä. Varuskunnan majoitusalue, ns. Mäntlahden upseeri- ja aliupseerikylä, valmistui joulukuussa 1940. Alue koostui yhteensä 14 parakista, jotka suunnitteli arkkitehti Elsi Borg.
Alkuvuosina varuskunnassa asui 4. prikaatin henkilöstö perheineen. Jatkosodan aikana alueella toimi mm. Jalkaväen koulutuskeskus 17:n ja Jalkaväkirykmentti 9:n kranaatinheitinkomppaniat.
Sodan jälkeen, vuosina 1945–46, rakennukset siirtyivät Haminan varuskunnan henkilöstön ja heidän perheidensä käyttöön. 1960-luvulle asti asunnot olivat ympärivuotisessa käytössä, mutta myöhemmin käyttö muuttui vapaa-ajanasumiseen painottuvaksi.
Vuodesta 1969 lähtien alueella oli pelkästään vapaa-ajanasutusta. Asuminen päättyi vuonna 2014, jonka jälkeen alue on ollut käyttämättömänä. Alueella sijaitsee Mäntlahden upseerikylän muistomerkki, joka julkistettiin toukokuussa 2022.