Kiasman korjauksen kulisseissa 8, maaliskuu 2022

Tervetuloa kurkistamaan Kiasman peruskorjauksen kulisseihin. Tällä kertaa kirjeessä seikkaillaan virtuaalimaailmassa, kun perehdymme tietomallinnukseen ja näyttelysuunnitteluun virtuaalisessa kolmiulotteisessa Kiasmassa. Opimme myös, miten yli 200 000 kg Kiasman purkumateriaalia on käytetty uudelleen tai kierrätetty.
Ota Kiasman työmaa seurantaan myös Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.
Sananen Seljalta
Avajaiset lähestyvät uhkaavasti. Tunnelma työmaalla alkaa taas hieman kiristyä, kun kaikilla on kiire ja juuri oma asia pitäisi saada ensin valmiiksi.
Rakennuttajan eli tilaajan yksi tärkeimpiä tehtäviä hankkeessa on mielestäni sen ilmapiiristä huolehtiminen. Joku kumma lainalaisuus siinä on, että hyvällä mielellä olevat ihmiset työskentelevät myös tehokkaammin. Kun yhteistyö sujuu, kaikki sujuu. Ongelmat, joita rakennushanke on aina pullollaan, saadaan myös ratkaistua nopeammin.
Etenkin korjaustyömaalla eteen tulee koko ajan uusia ja outojakin asioita ratkaistavaksi. Jos vaikkapa ihmettelette miksi Kiasman peltityöt myöhästyvät, miettikääpä hetki mistä esimerkiksi rusetti-ikkunassa on kyse: Rinkelin (siis kahteen suuntaan kaarevan ulkoseinän) rakenne koostuu kolmestatoista kerroksesta, joista jokaisella on oma tehtävänsä. Siihen pitäisi kovertaa kolmionmuotoinen kolo ja tehdä kolmionmuotoinen uloke ikkunaa varten. Liitosten tulisi pitää vettä ja kokonaisuuden toimia oikein.
Parhaiten korjaussuunnittelu onnistuu, kun jokainen osapuoli tuo siihen oman osaamisensa. Rakennesuunnittelija, arkkitehti, peltiseppä, työnjohto ja valvojat kokoontuvat saman asian ääreen ja käyvät läpi asiaan vaikuttavia seikkoja niin kauan kunnes ratkaisu alkaa hahmottua. On suorastaan nautinto kun ratkaisu visaiseen pulmaan vihdoin löytyy.
Toisinaan tämä yhteistyö ei kuitenkaan meinaa millään sujua, ihmisiä kun ollaan. Tulee arvovaltakysymyksiä, äksyä kommentointia ja toisten ammattitaidon epäilyä. Silloin täytyy rakennuttajan puuttua asiaan, selvittää mitä on tapahtunut, huomauttaa huonosta käytöksestä ja joskus jopa uhata nurkkaan laittamisella. Tiukasti mutta ystävällisesti!
T. Senaatin täti Selja
Ajankohtaista urakassa
Sisällä:
- Asiakasvessojen viimeistely
- Teatterin viimeistely
- Narikan uusien lokeroiden asennus
- Järjestelmien testaukset ja käytönopastukset
- Loppusiivoukset
Ulkona:
- Julkisivujen ikkunoiden ja levytysten viimeistely
- Sinkkikatteen asennus
- Sisäänkäynnin telineiden purku
- Työmaarakenteiden purku Mannerheimintien puolella
Tarkkaa tietoa hurmaavasta sekasotkusta
Kun Kiasman korjausta suunniteltiin, toimivat pohjatietona 1990-luvun piirustukset rakennuksesta. Kun rakennusta on korjauksen yhteydessä purettu, ei paljastunut todellisuus ole aina kuitenkaan vastannut piirustuksia. Niinpä suunnitelmien ja rakentamisen välissä on pitänyt kerätä tietoa todellisesta tilanteesta, ja esittää se tavalla, joka auttaa rakentajaa etenemään suunnitelman mukaisesti. Tässä haasteessa apuun on tullut Kiasman korjauksen tietomallikoordinaattori Jaakko Hauru Tietoa Finlandilta. Hän on tuottanut korjauksessa hyödynnettäviä tietomalleja eli virtuaalisia kolmiulotteisia malleja, jotka sisältävät tietoa mallin eri osista.
Tietokoneet tulivat mukaan rakennusten suunnitteluun 1990-luvulla ja mallinnus puolestaan 2000-luvulla. Kiasman korjauksen suunnittelussa ja rakentamisessa hyödynnetty tietomallinnus on siis vielä tuore tapa tehdä asioita, ja sen tuomat mahdollisuudet ja tavat tehdä kehittyvät koko ajan huimaa vauhtia.
3D-mallinnus on kurkistus tulevaisuuteen näyttelysuunnittelussa
Näyttelymestari Mirek Träskman Kiasman museotekniikan tiimistä on päässyt kokemaan, miten näyttelysuunnittelu on ottanut suuren harppauksen eteenpäin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kun aiemmin työskenneltiin mittanauhojen kanssa galleriatiloissa, suunnitellaan nyt virtuaalisten kolmiulotteisten mallien maailmassa. Erityisen tärkeää mallinnus on ollut huhtikuussa avautuvan ARS22-näyttelyn suunnittelussa sillä aikaa, kun galleriatilat ovat olleet remontissa.
Kiasmassa näyttelysuunnittelu tehdään nykyään lähes aina mallintamalla, koska museosta on ollut olemassa jo pitkään 3D-mallit. Näyttelysalit on myös hiljattain 3D-keilattu eli skannattu uudelleen, joten muutoksista, kuten lisätyistä ripustuspisteistä on olemassa tuoretta tietoa.
Suurin osa purkumateriaaleista käytettiin uudelleen tai kierrätettiin Kiasman peruskorjaushankkeessa – yli 200 000 kg käytettyä materiaalia jatkaa elämäänsä uusissa rakennuksissa tai uusiomateriaaleina
Kiasman peruskorjauksen yhteydessä on kierrätetty noin 170 000 kiloa purkumateriaaleja raaka-aineeksi. Rakennuksen materiaaleja ja osia on myös kunnostettu ja asennettu takaisin paikoilleen vähintään 30 000 kilon edestä. Kiasman sinkkipeltiä on käytetty uudelleen Göteborgissa observatoriossa ja Vantaalla kierrätyskeskuksessa.
– Työmaalla on tehty valtava työ sen eteen, että purkumateriaalille on löytynyt uusiokäyttöä. Olen erittäin ylpeä siitä sitoutumisesta, mitä työmaalla on osoitettu sekä materiaalien kierrätyksen että uudelleen käytön suhteen. Helpompaa kun olisi ollut vain jättää kaikki purkumateriaali jätteeksi, Senaatin rakennuttajapäällikkö Selja Flink kiittää.
Mitä tapahtui Kiasman arkkitehdin Steven Hollin suunnittelemat altaille, hanoille, kahvoille ja valaisimille? Entäpä suurkeittiölaitteille? Lue koko juttu materiaalien uudelleen käytöstä ja kierrätyksestä!
Kiasman rakentamisen historiaa kuvina

Kiasman korjauksesta tiedotettua
- Kiasman korjauksen kulisseissa 7 / 2022
- Kiasman korjauksen kulisseissa 6 / 2021
- Kiasman korjauksen kulisseissa 5 / 2021
- Kiasman korjauksen kulisseissa 4 / 2021
- Kiasman korjauksen kulisseissa 3 / 2021
- Kiasman korjauksen kulisseissa 2 / 2021
- Kiasman sinkkipelti kierrätetään uusiin kohteisiin
- Kiasman peruskorjauksen urakoitsija valittu
- Kiasman peruskorjaus alkaa alkuvuodesta 2021
- Kiasman korjauksen kulisseissa 1 / 2021
Hanke lyhyesti
Nykytaiteen museo Kiasman vesikattojen ja julkisivujen peruskorjaushanke toteutetaan vuonna 2021. Peruskorjaushankkeen aikana myös näyttelysaleissa tehdään kunnostustöitä, joiden tavoitteena on parantaa niin taiteen esittämisen kuin sen kokemisen edellytyksiä.
Kiasma on Senaatti-kiinteistöjen vastuusuojelukohde, jonka peruskorjauksessa noudatetaan samoja periaatteita kuin restaurointikohteissa. Hankkeen kustannusarvio on 23 MEUR.
Peruskorjauksen kustannuksista vastaa kiinteistön omistajana Senaatti-kiinteistöt.
Museo on suljettu yleisöltä remontin ajan. Kiasma avautuu suunnitelmien mukaan yleisölle keväällä 2022 kansainvälistä nykytaidetta esittelevällä ARS22-näyttelyllä.
Lue lisää: senaatti.fi/kiasmankorjaus
Seuraa Kiasman työmaata somessa!
Kiasman työmaa Facebookissa
Kiasman työmaa Instagramissa
Kiasman työmaa Twitterissä