Valtio rakennuttaa nyt enemmän kuin koskaan: ensi vuoden investointitarve noin miljardi euroa

Valtion kiinteistöistä vastaava Senaatti-konserni peruskorjasi ja rakennutti uusia tiloja viime vuonna yhteensä 759 miljoonalla eurolla, kun satoja hankkeita toteutettiin eri puolilla Suomea. Erityisesti turvallisuusviranomaisten tarpeet nostavat investointitarpeen uuteen huippuun vuonna 2026.
Vuonna 2024 Senaatti-konserni käytti kiinteistöinvestointeihin ja rakentamiseen 759 milj. euroa, mikä on lähes kolminkertainen määrä konsernin pidemmän aikavälin keskiarvoon verrattuna. Kaikkiaan konsernin työmaita oli vuoden 2024 lopussa käynnissä 259 eri puolilla Suomea.
Kuluvan vuoden aikana rakennuttamisen määrä kasvaa entisestään ja nousee kaikkien aikojen korkeimmalle tasolle, jopa 850 miljoonaan euroon. Jotta turvallisuusviranomaisten tilatarpeisiin pystytään vastaamaan, vuonna 2026 investoinnit nousisivat noin miljardiin euroon. Vuonna 2026 rakentamisen määrä on korkeimmillaan, minkä jälkeen investointimäärän ennustetaan tasaantuvan ja kääntyvän laskuun.
– Euroopan turvallisuustilanteen vuoksi maanpuolustuksen ja Suomen turvallisuuden takaavien viranomaisten infratarpeet ovat kasvaneet selvästi ja hankkeiden läpivientiaikatauluja on kiristetty. Puolustusbudjettia on kasvatettu ja Puolustusvoimat ja muut keskeiset turvallisuusviranomaiset kuten Poliisi ja Rajavartiolaitos ovat saaneet rahoituksen uusien tilojen kustannuksiin. Rakennamme nyt enemmän kuin koskaan aiemmin, jotta pystymme vastaamaan näihin tarpeisiin, sanoo Senaatin konsernijohtaja Tuomas Pusa.
Senaatti-kiinteistöjen suurimpia hankekokonaisuuksia ovat siviiliviranomaisten kriittisimpien tilojen varautumisinvestointiohjelma, poliisitalohankkeet mm. Tampereella, Kuopiossa ja Rovaniemellä, Turun vankilan lisärakennus, Rajavartiolaitoksen hankkeet ja Valtioneuvoston kortteleiden korjaus- ja rakennushankkeet. Puolustuskiinteistöjen suurimmat investointikokonaisuudet liittyvät Puolustusvoimien strategisten hankkeiden F-35:n ja Laivue 2020:n infraan, suojatilojen modernisointiohjelmaan ja kasarmien peruskorjausohjelmaan.
Euroopan tämänhetkisestä turvallisuustilanteesta ja mm. uusista kansainvälisistä sopimuksista (Nato ja DCA) johtuen investointisuunnitelmiin liittyy tavanomaista suurempaa epävarmuutta.
Taustaa: valtion rakennusinvestoinnit huipputasolla
Valtion toimitilainvestointeja hallitaan valtiovarainministeriön johdolla tehtävän strategisen investointisuunnittelun kautta. Kun käynnissä ovat samanaikaisesti usean viranomaisen keskeiset investointiohjelmat, eduskunnan Senaatille antamat investointi- ja nettolainanottovaltuudet on sovitettava strategisen suunnitelman mahdollistamiseksi, jotta ei jouduta hallitsemattomasti siirtämään tai keskeyttämään investointisuunnitelman mukaisia hankkeita. Viranomaisten tarpeet täyttävä Senaatti-konsernin vuoden 2026 investointiohjelma on tämänhetkisen arvion mukaan noin miljardi euroa.
Senaatti-kiinteistöjen investoinnit olivat 2010-luvulla keskimäärin 250 miljoonaa euroa vuodessa. Erityisesti turvallisuusviranomaisten tiloihin on investoitu voimakkaasti 2020-luvulla. Rakennus- ja kiinteistöinvestoinnit olivat vuonna 2023 657 milj. euroa, 2022 noin 490 milj. euroa ja 2021 noin 420 milj. euroa.
Senaatti-konserni muodostuu emoliikelaitos Senaatti-kiinteistöistä ja tytärliikelaitos Puolustuskiinteistöistä, joka vastaa puolustushallinnon tiloista. Senaatti-kiinteistöt ja Puolustuskiinteistöt ovat valtion liikelaitoksia, jotka kehittävät yhteistyössä asiakkaidensa kanssa tiloja ja työympäristöjä ja pitävät huolta valtion kiinteistövarallisuudesta.
Lisätietoja:
Senaatti-kiinteistöt, konsernijohtaja Tuomas Pusa, p. 050 390 2143