Vanhan Vaasan sairaala
Kuvia kohteesta
Historia
Vanhan Vaasan sairaalan historia alkaa 1700-luvulta, jolloin Vaasan lääninlasaretti perustettiin Ruotsin kuninkaan kiertokirjeen määräyksellä. Sairaalan nykyinen päärakennus valmistui vuonna 1844. Muurarimestari Stephan Träskel vastasi rakennustyöstä arkkitehti Carl Ludvig Engelin piirustusten mukaan. Sairaalan rakennukset säilyivät Vaasan palossa 1852 ja sairaalaa laajennettiin vuonna 1889, jolloin keisarillisen mielisairaan hoitoa koskevan asetuksen mukaisesti rakennettiin sielullisesti sairaiden vastaanottolaitos, nykyinen A-osasto.
Vuonna 1931 lääninsairaalan toiminta siirtyi Seinäjoelle ja Vanhan Vaasan sairaalaan jäi ainoastaan mielisairaanhoito. Tyhjilleen jäänyt päärakennus muutettiin 1939 Ragnar Wessmanin piirustusten mukaan ns. kriminaalipotilaiden ja vaikeahoitoisiksi katsottujen potilaiden hoito- ja tutkimuspaikaksi. Muutostöissä otettiin mallia Tukholman oikeuspsykiatrisesta klinikasta. Päärakennukseen eli nykyiseen F-osastoon rakennettiin 16 eristyshuonetta käsittävä ns. sellipää ja 44 sairaansijaa käsittävä ns. salipää. Rakennusta ympäröi siihen kiinteästi liittyvä 4,5 metriä korkea betoniaita, jonka sisällä oli kävelypiha. Psykiatrista asiantuntemusta muutostöissä edusti sairaalan ensimmäiseksi johtavaksi ylilääkäriksi 1939 nimitetty professori Y. K. Suominen.
Mielisairaala aloitti Mustasaaren sairaala -nimisenä. Vanhan Vaasan sairaala nimi otettiin käyttöön 1988 käytännön syistä, erotuksena alueen muihin sairaaloihin ja terveyskeskukseen. Nykyisin Vanhan Vaasan sairaala on Stakesin alainen valtion mielisairaala, joka tuottaa oikeuspsykiatrisia erityistason palveluita koko Suomen alueelle.
Arkkitehti Carl Ludvig Engel teki ensimmäiset suunnitelmat Vanhan Vaasan sairaalan rakennusryhmästä vuonna 1837, jolloin rakennusmateriaaliksi kaavailtiin puuta. 130-paikkaisen päärakennuksen lisäksi samaan pihapiiriin suunniteltiin kaksikerroksinen hoitohenkilökunnan lisärakennus sekä pihan eteläsivulle yksikerroksinen leipomo- ja pesutuparakennus. Paria vuotta myöhemmin suunnitelmissa rakennusmateriaali muutettiin kiveksi, mutta muutoin suunnitelmat pysyivät ennallaan. Rakentaminen aloitettiin 1842 ja työt valmistuivat 1844. Alkuperäispiirustuksissa ei ole Engelin rakennuksissa usein esiintynyttä päätykolmiota eikä siihen sijoitettua puoliympyräikkunaa. Ilmeisesti nämä yksityiskohdat on lisätty rakennusvaiheessa. Sivujulkisivuihin Engel ei myöskään ollut suunnitellut ikkunoita lainkaan. Sivuikkunat lisättiin rakennuksen laajennuksen yhteydessä 1880-luvulla. Lasarettirakennuksen pohjakaavat ovat säilyneet alkuperäisessä muodossaan, jossa huoneet ryhmittyvät keskikäytävän molemmin puolin.
Peruskorjaus 1990-luvulla
Alueen rakennukset on peruskorjattu 1990-luvulla. Potilastilat oli todettu liian ahtaiksi ja hoidon kannalta epäkäytännöllisiksi. Tärkeä peruskorjauksen syy oli myös vanhojen rakennusten riittämätön paloturvallisuus.
Korjaukset ja 1991 valmistuneen uudisrakennuksen on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Marja ja Kari Kyyhkynen. Potilasosastot sijaitsevat nykyisin A- ja F-rakennuksissa, joissa on yhteensä neljä kaksoisosastoa. F-rakennukseen tuli peruskorjauksen yhteydessä hallinto- ja muita tiloja sekä 12-paikkainen kuntoutusosasto. Uudisrakennukseen suunniteltiin mielentilatutkimusyksikkö ja toiseen ja kolmanteen kerrokseen potilasosastoja, joiden potilashuoneet ovat valtaosa yhdenhengen huoneita. Lisäksi uudisrakennukseen tehtiin sauna, kuntoutustiloina toimiva väestönsuoja ja henkilökunnan sosiaalitiloja.
Lähteet
Vanhan Vaasan sairaala 1768-1990, Läänin sairaalasta valtion mielisairaalaksi. Seija Selistö. Vaasa. 1990.
www.vvs.fi, 2006
Museovirasto – Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY: Vanha Vaasa ja Mustasaaren kirkko