Ny effektivitet vid sortering av kasernavfall genom pilotprojekt och kampanjer för återvinning

Försvarsfastigheter har i samarbete med Försvarsmakten inlett ett pilotprojekt för materialåtervinning vid garnisonerna i Vekaranjärvi och Obbnäs. Under pilotprojektet har nya sorteringskärl införts i kasernerna för att effektivisera och underlätta sorteringen av beväringarnas avfall. Försvarsfastigheter förde också i februari en kampanj i alla garnisoner för att främja sorteringen.
Syftet med pilotprojektet för återvinning är att minska mängden blandavfall som uppkommer i kaserner och uppnå kostnadsbesparingar. I pilotprojektet sorterar beväringarna sju olika avfallsslag: blandavfall, bioavfall, plast- och glasförpackningar, metall samt insamlingskartong och -papper. Dessutom sorteras farligt avfall, såsom batterier, separat.
Regelbunden uppföljning ingår i pilotprojektet
Under pilotprojektet för återvinning följer Försvarsfastigheters serviceproducenter för renhållning i Obbnäs och Vekaranjärvi varje vecka upp situationen för återvinningsbehållare inomhus. Även insamlingsbehållare på utomhusområden vägs regelbundet i pilotprojektet. I början av april och i juni efter pilotprojektet genomförs också en undersökning av sammansättningen av blandavfallet, vars resultat jämförs med tidigare uppgifter.
Vanligtvis ansvarar Försvarsmakten för återvinningsbehållare som finns i garnisonerna inomhus och Försvarsfastigheter sköter avfallsbehållare utomhus. I pilotprojektet för återvinning ansvarar Försvarsfastigheter också för återvinningsbehållarna som finns i kasernerna inomhus. Även om inköp av sorteringskärl medför kostnader kan en effektivare återvinning leda till stora besparingar, eftersom blandavfall är dyrt.
Beväringar uppmuntras också att försvara naturen
Utöver pilotförsöket genomför Försvarsfastigheter i garnisoner runt om i Finland kampanjen ”Försvara också naturen” för att påminna beväringarna om vikten av att sortera avfall.
År 2024 uppkom nästan 3 700 ton blandavfall inom Försvarsmakten, vilket motsvarar den mängd avfall som ryms i cirka 300–400 avfallsinsamlingsbilar. För närvarande hamnar cirka 30 procent av hela Försvarsmaktens kommunala avfall i materialåtervinning. I siffran ingår inte metaller och el- och elektronikskrot som samlats in genom Försvarsmaktens egna avtal.